LES ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES EN ELS ECOSISTEMES NATURALS DE CATALUNYA: SENSIBILITZACIÓ AMBIENTAL I CAMPANYES D’ERADICACIÓ

TALLERS A L’AULA

Les espècies exòtiques invasores en els ecosistemes naturals i la biodiversitat

L’objectiu dels Tallers d’Espècies Exòtiques Invasores (EEI) és la sensibilització ambiental sobre la problemàtica de les EEI dels ecosistemes aquàtics, litorals i marins de Catalunya: descripció i identificació, problemàtiques associades a la seva invasió i eines de gestió i prevenció de la seva introducció. Es pretén donar a conèixer a la societat les amenaces que suposen les EEI per a la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes naturals i la problemàtica sanitària i econòmica associada per tal de mitigar la introducció i proliferació de les EEI al nostre territori, així com fomentar pràctiques respectuoses amb el medi ambient i els éssers vius que hi habiten.

Els Tallers EEI s’adrecen als alumnes de centres escolars
i al públic en general

Un total de 150 Tallers «Les Espècies exòtiques invasores en els ecosistemes naturals i la biodiversitat”.

    Es duran a terme un total de 150 Tallers «Les Espècies exòtiques invasores en els ecosistemes naturals i la biodiversitat”. Els Tallers d’Espècies Exòtiques Invasores es realitzaran a l’aula dels centres escolars, en espais públics com ara les biblioteques municipals, en sales de conferències de les entitats destinatàries, etc. Els Tallers a l’aula tindran una durada d’1 hora i mitja, i el dia i l’horari s’adequarà a la disponibilitat i requeriments dels col·lectius destinataris. Els Tallers es duran a terme amb entitats de les províncies de Tarragona, Barcelona i Girona.

    El Taller EEI consistirà en una primera part teòrica on s’expliquen les finalitats del projecte amb el suport d’un audiovisual Power-Point, seguida d’activitats pràctiques (ex: efectes de les EEI sobre la cadena tròfica i la biodiversitat dels ecosistemes envaïts), i una cloenda amb activitats per reflexionar i debatre. En els Tallers realitzats als centres escolars, els alumnes disposaran d’un “Dossier de l’alumne” adaptat segons el grup d’edat, amb exercicis que resoldran durant l’activitat o com a treball a posteriori a l’escola, segons es convingui amb el professor/a responsable de cada grup. Els professors/es disposaran del “Dossier del professor” amb els exercicis resolts, que podran utilitzar per avaluar l’assoliment dels continguts acadèmics del Taller per part dels alumnes.

    Introducció teòrica dels continguts amb el suport d’un audiovisual, elaboració del dossier per part dels alumnes i adopció de rols durant el debat «Ell silur i el pantà de Sau»: cos d’agents rurals, pescadors esportius, operadors de tours de pesca i ecologistes

    Atesa la diversitat d’edats i col·lectius dels destinataris a qui van adreçats els Tallers EEI; les explicacions dels continguts programats i els recursos utilitzats en les activitats s’adequaran a cada col·lectiu, modificant les explicacions i les activitats segons convingui. En concret, es disposarà de 3 tipologies de recursos didàctics adaptats a 3 grups d’edat: Cicle Mitjà i Superior de Primària (8-12 anys), Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat (13-17 anys) i població adulta (>18 anys).

    En coordinació amb les “Jornades d’erradicació de plantes exòtiques al Cap de Creus”, es duran a terme Tallers a l’aula amb centres escolars i col·lectius de la comarca de l’Alt Empordà, on pertany el Parc Natural del Cap de Creus, i on es realitzaran les Jornades d’erradicació de flora exòtica invasora amb voluntariat, que permetin maximitzar l’interès local i la participació ciutadana a les Jornades. En aquests casos, durant la realització del Taller EEI es posarà èmfasi en explicar la biodiversitat de la flora autòctona del Parc Natural de Cap de Creus i la problemàtica de les plantes exòtiques invasores per a la seva conservació. A més a més, es farà entrega d’un exemplar del tríptic divulgatiu de les Jornades d’erradicació de plantes invasores per a cada participant, i de diversos exemplars del pòster divulgatiu per cada grup per a la seva difusió.