El projecte NATURABEGUR té com a finalitat principal la millora de l’estat de conservació i la biodiversitat de l’Espai d’Interès Natural (EIN) Muntanyes de Begur. A través d’un enfoc multidisciplinari, durant els anys 2024 a 2027 s’executaran accions de gestió activa, recerca científica, voluntariat i educació ambiental per assegurar la preservació del bon estat de conservació del patrimoni natural marítimoterrestre d’aquest entorn privilegiat.

L’EIN Muntanyes de Begur és un espai natural protegit situat a la Costa Brava, reconegut per la seva elevada biodiversitat i pels seus hàbitats d’interès comunitari. Inclou penyasegats mediterranis, pinedes i matollars costaners, així com praderies marines de posidònia, ecosistemes claus per a la conservació del litoral i la mitigació del canvi climàtic.

Aquest espai, catalogat com a PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural), és un exemple d’equilibri entre el patrimoni natural i l’activitat humana, on la sostenibilitat és clau per al seu futur.

El projecte NATURABEGUR es composa de 10 actuacions que es duen a terme en l’àmbit terrestre i marí, promovent sinergies entre elles i implicant activament la població i els actors locals en la consecució dels seus objectius.

ÀMBIT  TERRESTRE:

  • Conservació i Voluntariat: Erradicació de plantes invasores i retirada de deixalles.

  • Recerca: Seguiment científic de l’estat de conservació de la biodiversitat terrestre amb parcel·les fixes de seguiment a llarg termini.

  • Educació i Divulgació: Tallers a l’aula sobre la problemàtica de les plantes exòtiques invasores, i campanya de difusió “Arrenca les plantes invasores del teu jardí” per evitar-ne la dispersió als espais naturals des dels jardins particulars.

  • Ciència Ciutadana: Tothom pot col·laborar en ampliar el coneixement sobre la biodiversitat de fauna i flora terrestre de l’EIN Muntanyes de Begur, i identificar els impactes per tal de remeiar-los.

ÀMBIT  MARÍ:

  • Conservació i Voluntariat: Retirada de plàstics, deixalles i arts de pesca abandonats.

  • Recerca: Seguiment científic de l’estat de conservació de les praderies de posidònia i la seva dinàmica sedimentària i estudis del Carboni Blau, així com l’impacte del fondeig d’embarcacions i la replantació de plantes de posidònia arrencades del fons marí.

  • Educació i Divulgació: Tallers a l’aula sobre la importància socioecològica dels boscos de posidònia, la seva elevada biodiversitat, i els impactes humans que minven el seu estat de conservació.

  • Ciència Ciutadana: Tothom pot col·laborar en ampliar el coneixement sobre la biodiversitat de fauna i flora marina de l’EIN Muntanyes de Begur, i identificar els impactes en el fons marí per tal de remeiar-los.

IMPACTE GLOBAL

NATURABEGUR és un projecte integrador que combina accions de conservació activa, sensibilització ambiental i recerca per garantir la preservació dels ecosistemes marítimoterrestres de les Muntanyes de Begur, amb un impacte positiu que transcendeix el territori local. L’objectiu és implicar tots els agents locals, des de comunitats, escoles i empreses fins a institucions governamentals, fomentant sinergies per garantir un futur sostenible i equilibrat de l’espai natural.

Impliquem la societat per un futur sostenible del patrimoni natural de les Muntanyes de Begur!