Amb aquest Taller volem sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes de les espècies exòtiques invasores en la biodiversitat dels ecosistemes nadius (com és el cas de les plantes invasores sobre les plantes autòctones), així com sobre l’economia (el cargol poma i el cultiu de l’arròs) i la salut humanes (el mosquit tigre i la transmissió de malalties tropicals).

Les espècies exòtiques invasores representen una de les principals amenaces per a la conservació de la biodiversitat a nivell mundial, i els Tallers pretenen promoure un canvi social d’actituds envers la conservació del patrimoni natural de l’EIN Muntanyes de Begur, i de la resta d’espais naturals protegits de Catalunya.

A través d’una experiència educativa pràctica i dinàmica, es busca promoure canvis socials d’actituds envers la prevenció i gestió de les espècies invasores, com seria donar-les a conèixer i arrencar-les del jardí de casa, implicant diferents col·lectius i entitats, i diferents edats.

Els Tallers d’INVASORES s’estructuren en una part teòrica, activitats pràctiques i una cloenda reflexiva:

TEÒRICA

  • Presentació audiovisual on s’expliquen les espècies exòtiques invasores: què són, com arriben i quins impactes tenen.
  • Prevenció i bones pràctiques per evitar-ne la introducció.
  • Impactes ambientals, econòmics i en la salut pública.

PRÀCTICA

  • Primària i famílies: Joc de la xarxa tròfica. Una activitat lúdica per comprendre com les espècies invasores alteren els ecosistemes naturals.
  • ESO, Batxillerat i adults: Debat de rols. Els participants assumeixen diferents perspectives socials (agents rurals, ecologistes, centres de jardineria i propietaris de cases amb jardí) per debatre sobre la problemàtica associades a les plantes invasores i consensuar possibles solucions.

CLOENDA

  • Reflexió grupal sobre les accions que podem prendre, individualment i col·lectivament, per reduir l’impacte humà en el medi natural.